Thursday, 10 August 2017

Wow Promosi Merdeka!

Assalamualaikum w.b.t,

AUGUST 2017- Merdeka is coming n lots of things offered at low prices guys!
Perhhh. save the date n invest our money to these things! Merdeka promotion n offers.
I peminat sushi king, secret recipe n yang paling penting benda murah2 ni. Haaaa

Jom 😉😉😉😉. Habis duit camni ni 😰😰😰












Tuesday, 8 August 2017

"Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul"

Assalamualaikum w.b.t,

Lama dah xjoin GA. Sebab hantu cokelat so wajib I join 😗😗😗


Jom support korang 😜😜

Monday, 7 August 2017

Matrik atau Diploma Untuk Bina Kerjaya?

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, dah jadi alumni n ada experience belajar even sampai level degree tpi meh nak habak kat korang ni. Ada pulak yang duk buat thread gaduh beza budak matrik n diploma. 

Tapi sekarang just nak buat comparison biasa2 je antara matrik n diploma plus situasi zaman sekarang 2017 ni haa! Ilmu harus dicari n ignore je apa org kata since rezeki Allah xpernah putus.  

TAPI ......
MATRIK: 1/2 tahun tapi sijil xboleh pakai untuk apply keje. Hbis matrik if nk keje so guna guna sijil SPM je. TAPI, jimat masa belajar, setahun je wehhh. TU DULU. Sekarang sijil matrikulasi sudah diiktirafkan oleh kerajaan pada 1 Januari 2017 bagi tujuan pelantikan sektor awam & swasta. Kelayakan lepasan matrik adalah penolong pegawai! Wow. So better ambik matrik la kan. Tapi xtau demand budak lepasan matrik dlam sektor pekerjaan macam mana since depa kata budak matrik kurang hands on. Meh share sini if statement atas tu salah ye. Or those yg dh ad berkerja pakai matrik qualification why not share sini.😃😃

TAPI.......
DIPLOMA: 3/4 tahun belajar! Lama weh. Tapi sijil diploma lagi laku dari matrik! of course no doubt at all. Plus, sijil diploma lagi laku dari degree? 
Diploma nak apply keje gov senang tau adik2. Penolong pegawai belambak kekosongan compare to Pegawai yakni utk Degree holder. 

TAPI those yang ada both qualification DIPLOMA & DEGREE lagi untung?? Dari segi ilmu yess. Memang bnyak benda belajar . Tapi tahukah anda semua! If u alls ada Diploma, tpi your highest qualification is Degree so hampa semua xlayak apply Penolong Pegawai! -gov/badan berkanun sektor
Hampa layak apply Pegawai- kekosongan agak kosong, zero 

Macam situasi saya sekarang ni. ada diploma n degree tpi macam xberbaloi je ad diploma sbab nk apply keje mmg wajib apply Pegawai. IF mention 'degree' masa apply keje gov/badan berkanun macam universiti tu dia trus list out position offered-Pegawai je. see. zalim T.T


Tapi kalau nak keje swasta tu xkisah la. Ada kebaikan jugak if ada degree contoh chemist/microbiologist or any position yg kena ad certificate. Tapi xjugak. Almost position offered by non-gov sector pakai diploma je sebab? Employer xnak bayar mahal. Sadis T.T

Bagi saya, just my opinion jela  better DIPLOMA n it must specific field. Contoh Diploma Mikrobiology/ Teknologi Makanan, Teknologi Persekitaran. Habis diploma terus kerja!

If your diploma xspecific contoh macam Diploma Sains (too broad) tapi ada je member dpat keje pen pegawai dalam sektor badan berkanun- digalakkan untuk ambik Degree. 
If cakap bab rezeki mmg xleh nak argue la. Tpi zaman darurat sekarang ni memang kena fikir n plan elok2 masa depan hampa. Make sure ambik cos yg mana peluang pekerjaan tu besar.

Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com



Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com bermula dari saat ini sehingga 11.59 malam 14 Ogos 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari dan akan menerima RM10 setiap seorang.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 14 Ogos 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 14 Ogos 2017.

** sila klik pada banner untuk join segmen ini.....

Wednesday, 2 August 2017

August 2017 I'm Coming Back

Assalamualaikum w.b.t,

Xsangka dah bertahun xmenulis kat blog sbab mood xde plus keje yang amat keletihan. Now I'm coming back utk serikan wajah2 blog yang berhabuk ni 😭


Format blogging pum dah lupa. Sorry to those yang komen n tanya esp on education parts tpi saya xbagi respond. Seriously xde masa nk hadap belog. Mampu reply yang ad dm thru facebook.

My blog actually more to educational site yang mana I share benda yang penting based on my experiences. I love sharing information, knowledge and anything goods to my audience. 

Start up remarks given after long time no see u belog. 

Permohonan Academic Transcript Sebelum Konvo

Assalamualaikum w.b.t,

***Entry diperam since bulan 5 2018*** Now baru release 😅😅😅
Jari jemari rajin nak menaip step by step untuk permohonan Akademik Transkrip. Kat sini fokus untuk student degree UiTM Shah Alam sahaja. Mana2x UiTM pum boleh since permohonan akan dibuat kat bangunan pengurusan konvokesyen UiTM Shah Alam. 


Dah habis degree, tapi nak apply keje guna degree?? Tapi official transkrip xde lagi sebab konvo 10 bulan lagi- Habis belajar degree 29/1/16? Pehhh lama kena tunggu kan! Nah permohonan academic transcript boleh dipohon even anda belum konvo lagi THRU POS....Jika korang dekat je dengan bangunan SAAS, sebelah Fakulti Sains Gunaan (FSG) korang gi je apply + kena tunggu 5 hari! Kalau yang print out biasa2 (kaler putih) je boleh je but still kena bayar RM10. Xberbaloiii..

So ni haa step dia....First: 
-----------------------------------------------------------
Make sure keluar result final exam untuk last sem + lulus semua baru boleh mintak akademik transcript ni! 
*** Actually ada 2 approach utk apply benda ni, tpi kita fokus on no 2 macam gambar bawah ni since no. 1 tu still new and I dah try tpi bill x generated kat bank atm (Rupanya masuk dalam sistem bayaran tapi transkript xsampai weh, time konvo baru tau sbab ad hutang yg ni la RM25 😈😈)

BILA DAH KLIK,automatik  dia akan download borang permohonan akademic transript macam bawah ni
----------------------------------------------------------
Second:
Isi borang semua tu, kalau korang nak post so klik by mail not in person

Third:
-----------------------------------------------------------
POS MALAYSIA
Pegi kat mana2 staf pos situ gitau nk mintak borang wang pos macam bawah ni....

Isi bahagian * maklumat wakil + maklumat pengirim (Maklumat anda)
Settle gi  ambik no. tekan BUTANG D (Pelbagai) bukan A, B, C yang tu untuk bayaran SAHAJA!! Sebab salah tekan haritu. muahahah :D

** Lepas smpai turn korang bagi borang Wang pos yang telah siap d-isi tuuuu + duit RM10 + 60 sen gst = RM10.60

NEXT
..............................................................................
Staf pos akan masukkan details maklumat korang & bagi wang pos macam baucer bawah ni haaa


Settle tuu...........
Pegi kat meja kosong and isi wang pos.

BAYAR KEPADA: BENDAHARI UITM SHAH ALAM

Pastu kat belakang wang pos korang isi maklumat korang........
(Sebelah kiri kecik tu potong untuk simpanan korang) macam gambar bawah ni

NEXT
--------------------------------------------------------------
Beli sampul ekspress size A4 yang berharga RM5.80 pastu masukkan wang pos atas ni yang telah di isi + borang permohonan akademik transkrip yang donwload dan d-isi sekali tauuu...



FINALLY
------------------------------------------------------------
Masukkan dalam pos ekspress box + berdoa agar sampai dengan selamatnya...

Hope membantu, serius memang detail I explained kat korang ni. Ok, byeee
p/s: Sbulan lebih baru sampai benda alah ni 😯

Wednesday, 23 March 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016